Zò dire tot, lo parlar net e clar

παρρησία (πᾶν + ῥῆσις)

La parresia es una activitat verbala dins la quala un locutor exprimís la siá relacion personala amb la vertat, e arrisca sa quita vida perque coneis que dire la vertat es un dever per ajudar los autres (o se meteis) a viure milhor. Dins la parresia lo locutor usa de la siá libertat e causís lo parlar net e clar en plaça de la persuasion, la vertat en plaça de la falsetat o del silenci, lo risc de morir en plaça de la vida e de la seguretat, la critica en plaça de de la lausenja, e lo dever moral en plaça dels seus interèsses o de l’apatia morala.

Michel FOUCAULT, Lo coratge de la vertat, citat per Francesco Paolo Adorno,  « La tâche de l’intellectuel » in Foucault Le courage de la vérité, coordonat per Frédéric GROS, Paris, PUF, 20122, p.53
Liked it? Take a second to support pbergounioux on Patreon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.